Сон

4,500ден

/ Рачно изработен линорез /

/ Димензија 10х10 cm /
* со паспарту 20х20 cm *

Тираж 3 оригинал отпечатоци

Дијана Томиќ

Родена е во 1961 година во Скопје. Дипломирала во 1984 година на одделот графика на Факултетот за ликовни уметности во Скопје. Член е на ДЛУМ од 1985 година. Студиски престој во Дрезден при Отворено графичко студио во 1997 година. Од 1999 година е Официјален витез на Академијата “Greci Marini”, Вербано, Италија, оддел за уметност. Предавала уметност во СУ ИХС год.од 2007 до 2018год.. Изработува дизајни за уникатни рачно ткаени теписи и килими.

-Работи како ликовен соработник, дизајнер и куратор во галеријата “Акантус” од 2018 год.
-Ликовен соработник-уредник на онлајн списанието Словокулт::литерартур, куратор, ликовен и технички уредник при групните настапи со Словокулт::литерартур.
-Работи графика, сликарство, објекти, инсталации, видео и дизајн.
-Член и оснивач на групата Круг. (1985-2000)
-Претседател на Ликовен совет на ДЛУМ (2019-)
-Добитник е на неколку награди на ДЛУМ.
Диплома и Златен медал на галеријата Модиљани во Милано (1996).
Награда Љубомир Белогаски со група КРУГ (1996).
-Награда за Мал Формат “Вангел Коџоман” од КИЦ (2019)

Самостојни изложби: Скопје (1998, 1992, 1995, 1996, 1998, 2002, 2005, 2010,2012, 2016, 2017); Охрид (1988, 1992, 1995); Гевгелија (1985); Куманово (1995); Милано (1996); Мастрихт (1997); Ахен (1998); Загреб (1999, 2012); Битола (1999, 2003); Фриментал (2000); Берлин (2006); Њујорк (2006); Белград (2009); Прилеп (2011, 2016).

Селектирани групни изложби: Виена, Букурешт, Скопје, Битола, Сент Никлас, Париз, Дрезден, Сан Ремо, Софија, Ваљево, Варна, Офенбах на Мајна, Краков, Шамалие, Фалун, Подгорица, Белград, Нови Сад, Берлин.
dijana.tomic.radevska@gmail.com